Akta dig för bokklubbarna!

Du kanske har hört talas om bokklubbssyndromet? Du vet sådana lockande introduktionserbjudanden (tre böcker för 19:90 och en väska på köpet) som vi nappar på men glömmer att avsäga oss.

Vilket alltid, alltid visar sig bli en dyr affär. Och vi lovar oss själva att, nej, aldrig igen. Det brukar hålla i ungefär två år. Bokklubbssyndromet kallas också för churn and return - där hela upplägget bygger på en extremt hög churn (det vill säga kundtapp). Men det här fungerar bevisligen för bokklubbarna. Och för tidningarna, som får annonsintäkter baserat på antalet läsare, oavsett hur trogna deras kunder är. Men i nästan alla företag är antalet kunder mindre intressant än förtjänsten. Nya kunder är dyrare än gamla. Därför är en hög churn din värsta fiende. En viktig siffra att hålla koll på.

3 November 2010